3D schieten

3D schieten

Bij Geronimo zijn een paar actieve schutters begonnen met het promoten van het 3D schieten onder de leden. Bij 3D schieten wordt als doel een imitatie dier van kunststof gebruikt, meestal op ware grootte (de spinnen zijn vaak extra groot:-). Vrijwel altijd in het bos waar je rekening moet houden met hinderlijke obstakels zoals bomen, takken, struiken, en vaak ook enkele kunststof beesten in het veld (zonder hinderlijke obstakels). Een leuke recreatieve bezigheid in een bosrijke omgeving waar je heerlijk kunt genieten van de natuur en de uitdagingen van het boogschieten.

Verslag van ons eerste 3D uitje in Arnhem

Spelregels

De imitatie beesten worden uitgezet in het bos/veld op verschillende schietafstanden, gemiddeld tussen de 10 en 40 meter. Je moet met allerlei zaken rekening houden waar je normaal gesproken op de schietbaan geen last van hebt. Gehurkt, om takken/struiken/bomen heen, soms op zéér korte afstand van 5 meter, en ook vaak enkele boven de 55 meter, met hoogteverschillen, over water, of met grote contrastverschillen tussen doel en omgeving. Of zelfs op bewegende doelen. Die zijn erg moeilijk!

Je schiet vanaf een zogenaamde “plok”, een paaltje waar je met minimaal één voet tegenaan moet staan (en achter moet blijven). Deze hebben verschillende kleuren en staan op verschillende afstanden van het doel. Afhankelijk van leeftijd en de categorie waarin je boog en pijlen vallen moet je één bepaalde kleur plok gebruiken. Een van de grootste uitdagingen is het inschatten van de afstand tot het doel.

Voor elk doel krijg je maximaal 3 pijlen om het doel te raken. Soms is er een zogenaamd “hunter” doel, dan mag je maar 1 pijl schieten. Afhankelijk van waar je het doel raakt en met welke pijl (1e, 2e of 3e), krijg je meer of minder punten. Bij wedstrijden is het dus belangrijk om je pijlen de markeren zodat het duidelijk is met welke pijl je raak hebt geschoten.

3D Parcours en wedstrijden

Er worden het hele jaar door wedstrijden georganiseerd bij de diverse boogschietverenigingen in Nederland. Op boogwereld.nl staat alle informatie zodat je ruim van te voren kunt plannen. Er zijn ook een aantal vaste parcours, bijvoorbeeld in Arnhem (Steven Farber), Landgoed de Vrijhof (3D parcours de Vrijhof) of All-in Traditional (Back to Bowhunting).

Bij boogschietverenigingen Noorderpijl en Brederode is extra info te vinden over 3D en benodigde/handige uitrusting.

Wil je meer weten? Er zijn een aantal clubleden die hiermee bekend zijn en die je graag willen informeren over deze leuke discipline  van het  boogschieten.

Groet
Winfrid

reactie-adres:winfrid54@hotmail.com