Over SHS Geronimo

Over SHS Geronimo

Handboogsportvereniging Geronimo

De Seijster Handboog Schutterij Geronimo is in 1981 opgericht te Zeist (regio Utrecht). Diverse schutters van Geronimo zijn regelmatig te vinden op de regionale – en nationale wedstrijden. De handboogsport mag zich in Nederland verheugen op een toenemende belangstelling.

Bij Geronimo hebben we de beschikking over een mooie binnen locatie en hebben we een buitenbaan waar de volledige afstand van 90 meter geschoten kan worden. De vereniging telt momenteel rond de 70 volwassen leden en zo’n 12 jeugdleden (tot 18 jaar). Door de grote belangstelling, de beginnerscursussen en het feit dat oud-schutters toch weer lid willen worden van een club in de buurt, groeien we langzaam maar gestaag.

Deze locaties liggen hemelsbreed ongeveer 300 meter uit elkaar.

Voor wie geschikt

De handboogsport is bij uitstek geschikt voor iedereen, van jong tot oud, voor validen en minder validen. Het schieten kan zowel op recreatief als op competitief niveau. Handboogschieten is een technische sport waarbij concentratie belangrijk is. Het is een individuele sport waarbij de schutter zelf helemaal verantwoordelijk is voor de prestatie. Op wedstrijden kan het team-element wel meespelen, wanneer de scores van individuele schutters worden opgeteld.

Soorten bogen

Binnen de handboogsport wordt over het algemeen met drie verschillende bogen geschoten. Tot medio 20ste eeuw werd er geschoten zonder vizier en stabilisatie: een barebow. Daarnaast is er de recurve bow, dezelfde als de barebow maar dan met vizier en stabilisatie. Tevens is er de compound bow, die wat korter is en voorzien is van katrollen aan het uiteinde van de werparmen, alsmede een vizier met vergrotende lens en soms een of twee waterpassen. De traditionele bogen als de longbow, flatbow, ruiterboog en hunter bow worden de laatste jaren meer en meer populair, zeker ook bij onze club.

Cursussen

Een paar keer per jaar worden cursussen gestart voor beginnende schutters. De cursus bestaat uit 10 lesuren waarin u de beginselen van het handboogschieten wordt aangeleerd. Tijdens de cursus kunt u gebruik maken van het materiaal van de vereniging. Daarna is het mogelijk om bij de vereniging een boog voor maximaal 2 maanden te huren indien men lid wordt. Dat geeft even wat tijd voor oriëntatie om vast te stellen wat voor boog u zelf wilt gaan kopen.

Meer over Geronimo

Indien u meer wilt weten over Geronimo kunt U informatie opvragen bij de secretaris.

De naam van deze handboogvereniging komt natuurlijk van de Apache indiaan Geronimo. Voor de geïnteresseerden hebben we een korte geschiedenis van Geronimo samengesteld waarin u kunt nalezen wie hij eigenlijk was. Deze is beschikbaar in de schiethal.

Verderop in deze pagina staan op de activiteitenpagina de diverse schietonderdelen en wedstrijdvormen beschreven. Er staan ook wat foto’s bij om hierbij een idee te geven hoe het eruitziet en aan toegaat.

Ik wens je veel kijk-en leesplezier.

Namens het bestuur,

Wout van de Brug, voorzitter